[color= rgb(55, 55, 55);][/color]În 2011, exportul producţiei alcoolice moldoveneşti în Uniunea Europeană, în cadrul Preferinţelor Comerciale Autonome, a crescut cu 59,4 mii hectolitri, faţă de anul 2010.
Volumul total de vinuri exportat a fost 139,4 mii hectolitri, ceea ce constituie 92, 9% din cota stabilită de către UE, comunică MOLDPRES cu referire la Serviciul de informare şi comunicare cu mass-media al Ministerului Economiei.
Potrivit sursei citate, mai mult de 65% din aceste exporturi au fost direcţionate către Polonia, Republica Cehă şi România. În anul trecut, UE a majorat cota importului producţiei alcoolice moldoveneşti de la 100 mii pînă la 150 mii hectolitri.
Pe parcursul perioadei de referinţă, Camera de Licenţiere, instituţie subordonată Ministerului Economiei, a eliberat 1420 autorizaţii pentru exportul produselor supuse autorizării în UE, acestea fiind: grîu, orz, porumb, zahăr alb şi vinuri.
În acest răstimp se atestă şi o creştere a exportului de porumb cu 5000 tone, faţă de anul 2010, cota de 30 mii tone fiind valorificată la 100%. Principalele destinaţii de export al porumbului au fost Grecia, Italia şi Cipru.
Pentru exportul de grîu, cota acordată de către UE de 40 mii tone, a fost valorificată în proporţie de 67,6%, atestîndu-se o descreştere a exportului cu 7 mii 340 tone, comparativ cu anul 2010. Aceeaşi tendinţă de micşorare a exportului s-a înregistrat şi pentru orz. Din 35 mii tone acordate, au fost valorificate 29,4%, sau 8 mii 819 tone. În anul 2010 exportul orzului a constituit 29 mii 920 tone. Gradul mic de utilizare a cotelor la grîu şi orz de către agenţii economici a fost motivat de preţurile mici pentru aceste produse pe piaţa europeană. Majoritatea grîului şi orzului exportat a fost livrată în Italia.