Moldova-mms.com | News dal Regina Pacis | Seborganelmondo |
|
|

Aquila bandiera Moldova
Started By
Edo7
, 03 May 2010 - 12:35:11
Questa discussione ha avuto 20 risposte
Inviato 03 May 2010 - 12:35:10
Buon giorno a tutti, volevo chiedere se qualcuno di voi sa il significato dell'aquila rappresentata sulla bandiera moldava.....Vedo che ha in bocca una croce, e in mezzo c'è un bue con un sole e una luna. Nelle zampe tiene poi uno scettro e un ramo.....Ringrazio tutti coloro che mi possono dare una mano, un saluto!!! Edo
Inviato 03 May 2010 - 13:35:39
spero che qualcuno traduca i passi piu' importanti

---------
http://www.moldova.md/en/simbol/2465/
Toţi ne aliniem, cu anumite ocazii, la Drapelul ţării, la Tricolorul cu Stema Republicii Moldova. Nu toţi însă cunosc cine este autorul acestora şi care sînt semnificaţiile elementelor constitutive ale lor. Este vorba de maestrul în artă Gheorghe Vrabie care, la solicitarea noastră, ne-a făcut o scurtă prezentare a simbolurilor naţionale.
– Stimate dle Gheorghe Vrabie, cum aţi devenit heraldist?
– Interesul meu pentru domeniu este mai vechi. Din el au rezultat şi esenţializările făcute în cadrul lucrului asupra graficii de carte. Acolo, de asemenea, primează simbolul şi dezghiocarea sensurilor lui.
Iar implicarea nemijlocită s-a produs în anul 1990, odată cu anunţarea concursului naţional pentru elaborarea Stemei statului.
– Pe care l-aţi cîştigat…
– Au fost mai mulţi concurenţi. Unii au încercat să ne „strecoare” capul de zimbru. Dar pînă la urmă s-a optat pentru bourul de pe stemele noastre medievale. Desigur, în varianta mea…
– Acesta, de fapt, este elementul central al Stemei de stat a ţării?
– Şi e plasat pe un scut pătrat, tăiat pe orizontală, în partea superioară avînd cromatică roşie, iar în cea inferioară – albastră. Capul de bour are între coarne o stea cu opt raze şi e flancat în dreapta de o roză cu cinci petale, iar în stînga – de o lună crai-nou cu colţurile către exterior. Scutul este amplasat pe pieptul unei acvile, care poartă în cioc o cruce de aur şi ţine în gheara dreaptă o ramură verde de măslin, iar în stînga – un sceptru de aur.
– Vreţi să vă opriţi mai detaliat la semnificaţiile simbolice ale elementelor stemei?
– Scutul, pavăza este arma defensivă, protectoare, care, uneori, poate ucide. Capul de bour – de aur – se asociază cu taurul ceresc şi simbolizează forţa materiei exprimată prin cel mai important astru ceresc – soarele. Steaua cu opt raze, precum toate stelele, trimite la superioritate, statornicie, călăuzire, apărare, vigilenţă, aspiraţie, năzuinţă. Roza cu cinci petale e preluată din heraldica primilor domnitori ai Ţării Moldovei şi simbolizează devenirea, împlinirea, statalitatea. Luna crai-nou evocă litera „C” a alfabetului, creşterea. Acvila cruciată semnifică originea latină a poporului nostru şi este simbolul spiritualităţii, divinităţii, forţei solare, al focului, al nemuririi.
– Vorbeaţi undeva de o pasăre care Vă urmăreşte din copilărie…
– E un episod real, deşi aduce mai mult a vis, cu o pasăre care a spintecat cerul copilăriei mele şi mi-a căzut în palme. Astfel, moartea a implicat revelaţia – am rămas profund mişcat de dimensiunile, proporţiile, penajul, gama de culori austeră ale ei. Într-un fel, se poate spune că aceasta a căzut din cer în stemă. Dar – vie. Cel puţin la nivel simbolic.
– Acordul cromatic al stemei de stat evocă culorile tricolorului. Vă rugăm să Vă referiţi şi la semnificaţiile semantice şi simbolice ale acestuia.
– Cele trei culori reprezintă varianta simplificată a curcubeului şi mai simbolizează Trinitatea.
Galbenul – intens, violent, strident chiar sau amplu şi orbitor ca un şuvoi de metal topit – este cea mai caldă, cea mai expansivă, cea mai însufleţită culoare. Este greu de stins şi se revarsă mereu din cadrele în care am vrea s-o închidem. Purificatoare şi fortificatoare, simbolizează gloria şi puterea divină.
Albastrul este cea mai adîncă dintre culori. Privirea pătrunde într-însa fără să întîlnească vreun obstacol şi rătăceşte în nemărginire ca şi cum culoarea ar încerca mereu să-i scape. Simbolizează statornicia, devotamentul, justiţia, perfecţiunea, contemplaţia, pacea.
Roşul este deschis exploziv, centrifug, masculin, tonic, îndemnînd la acţiune şi aruncîndu-şi strălucirea peste tot, aidoma unui soare cu o putere uriaşă, de neînvins.
Îmbinarea acestora nu poate decît să trezească admiraţie!
– Vă mulţumim, maestre, pentru amabilitatea cu care ne-aţi dezvăluit acest subiect de interes sporit pentru cititorii revistei.
Pentru „Moldova” – Leo BORDEIANU
.
Inviato 03 May 2010 - 15:44:59
l'acquila è rumena , ed è stata imposta dai rumeni ai tempi del 1988/89
quando la definizione dei simboli di stato venne ..... "approvata" da bucarest
la testa di bue è in realtà la testa di un bufalo , il
famoso bufalo della bessarabia
ormai quasi estinto
Questo è il vero simbolo storico della Moldova , derivante dai fasti del principato di Moldavia
Il colore originario sarebbe rosso e blu , come puoi vedere qui
C'è una differenza tra l'aquila rumena e quella moldava
mentre quella rumena stringe alla sua dx una spada
quella moldava stringe un ramo d'ulivo
Inviato 03 May 2010 - 15:51:10
Il scudo, rappresenta l’arma di difesa quale puo difendere ma che a volte può uccidere. Testa del Toro - oro - è associa con il toro celeste che simboleggia il cielo e le forze materiali espressi dal globo celeste più importante - il sole. Stella a otto punte, e tutte le stelle, invia superiorità, la stabilità, l'orientamento, la difesa, la vigilanza, l'aspirazione. La rosa a cinque petali è tratta dalla araldica dei primi governanti (signori) Moldavi, e simboleggia divenire, appagamento, lo stato. La luna ( “Crai nou” e difficilissimo da spiegarvi) evoca la lettera "C" dell alfabeto Crescere. L’Aquila crociata simbolizza l’origine latina del nostro popolo, ed è simbolo di spiritualità, divinità, forza solare, il fuoco della immortalità.
Ho tradotto veloce un pezzetto che mi e sembrato il piu importante.
Kivulumi
Inviato 03 May 2010 - 15:53:59
Mi pare che c'è una legenda legata allo stemma della Moldavia, che pero non mi la ricordo piu.

Dovrei fare delle ricerche.
Kivulumi
Inviato 03 May 2010 - 15:58:25
Rick, su 3-May-2010 17:44, dice:
la testa di bue è in realtà la testa di un bufalo , il
famoso bufalo della bessarabia
ormai quasi estinto
Rick, su 3-May-2010 17:44, dice:
C'è una differenza tra l'aquila rumena e quella moldava
mentre quella rumena stringe alla sua dx una spada
quella moldava stringe un ramo d'ulivo
Kivulumi
Inviato 03 May 2010 - 16:26:43
antalena, su 3-May-2010 17:58, dice:
Si, nei ricordi d'infanzia di mio nonno, c'era anche il latte di bufala, che lui li chiama BUIVALE.
Ma qual’è la particolarità del bufalo della bessarabia …..
Non mi ricordo + …….
Era forse la lingua blu ?
L' abbondante presenza in passato dei bufali
è la riprova che la MD/Bessarabia era un terra poco ospitale
E' difatti noto
come questi animali vivano solo in zone paludose od acquitrinose
Non è un caso che sino alla conquista russa
queste terre erano praticamente deserte
con una ridottissima popolazione
e per lo più abitate da tatari nomadi
antalena, su 3-May-2010 17:58, dice:
Ramo d'olivo rappresenta per noi la PACE.
Direi un po' ovunque
Inviato 03 May 2010 - 17:24:47
Rick, su 3-May-2010 18:26, dice:
Non mi ricordo + …….
E' difatti noto
Direi un po' ovunque
Non mi ricordo + …….
E' difatti noto
Direi un po' ovunque

Rick, su 3-May-2010 18:26, dice:
Non mi ricordo + …….
Non mi ricordo + …….

Kivulumi
Leggono questa discussione 1 utenti
0 utenti, 1 ospiti, 0 utenti anonimi
|